ERASMUS+

Totul despre Erasmus+ și UIET

Învățarea non-formală

Scopul nostru este de a dezvolta abilitățile participanților prin învățare non-formală.

Parteneriat pe termen lung

În cadrul proiectelor noastre, subliniem importanța parteneriatelor transfrontaliere.

Diversitate interculturală

Proiectele noastre sunt planificate pentru a include parteneri din diferite medii culturale.

Despre noi

Consiliul de Cooperare pentru Tineret al Provinciei Odorhei (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács) este o organizație non-guvernamentală cu sediul în Odorheiu Secuiesc. Misiunea ONG-ului este de a forma și educa abilitățile tinerilor prin diferite activități și proiecte, legate de viața de zi cu zi și subiecte de autocunoaștere. De asemenea, punem accentul pe relația minoritate – majoritate prin diferite spectacole multiculturale și prin participarea voluntarilor noștri la ocazii pentru tineri. Viziunea ONG-ului este de a crea și de a arăta posibilitățile din țara de origine și din străinătate, cu care tinerii se pot confrunta în viitor.

ERASMUS+

Facebook group

Fapte interesante despre Erasmus

Erasmus+ este un program al Uniunii Europene care sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa, cu un buget estimat la 26,2 miliarde de euro. Cu toate acestea, există mult mai multe de știut despre acest program de educație. Iată câteva fapte despre Erasmus+ pe care poate nu le știați, potrivit Comisiei Europene:

Programul Erasmus a fost înființat în 1987 și se numără printre cele mai populare programe ale UE în domeniul educației și formării profesionale. În primul său an, doar 3 244 de studenți au plecat în străinătate, iar programul a implicat doar 11 țări – Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania și Regatul Unit.

Ceea ce a început ca un program de schimb de studenți în 1987, s-a transformat în ceva mai mare și a îmbogățit viețile a peste 10 milioane de participanți direcți. În fiecare an, peste 300.000 de studenți studiază sau se formează sub programul Erasmus+.

Studii recente au arătat că Erasmus+ îmbunătățește calitatea vieții și perspectivele de carieră ale studenților – atât în timpul cursului lor în străinătate, cât și mult timp după încheierea acestuia. S-a demonstrat că programul stimulează inovarea și incluziunea socială în învățământul superior. În plus, îi ajută pe studenți să descopere ce vor să facă după studii – ceea ce le asigură o carieră mai fericită!

În plus, 80 % dintre absolvenții Erasmus+ sunt angajați în termen de trei luni de la absolvire, iar 72 % dintre ei au declarat că experiența Erasmus+ i-a ajutat să obțină primul loc de muncă. Aproape jumătate dintre stagiarii Erasmus+ au primit un loc de muncă în cadrul companiei în care au fost instruiți.

La început, Erasmus se concentra doar pe mobilitatea studenților. Dar Erasmus+ oferă oportunități pentru toți – studenți, personal, stagiari, profesori, voluntari și nu numai. De asemenea, nu este vorba doar de Europa sau de europeni – cu Erasmus+, oameni din întreaga lume pot avea acces la oportunități.

Foștii studenți Erasmus au mai multe șanse de a avea relații transnaționale: 33 % dintre foștii studenți Erasmus au un partener de altă naționalitate, în comparație cu 13 % dintre cei care rămân acasă în timpul studiilor; 27 % dintre studenții Erasmus și-au întâlnit partenerul pe termen lung în timp ce se aflau în Erasmus. Pe această bază, Comisia a estimat în 2014 că este probabil ca aproximativ un milion de copii să se fi născut din cupluri Erasmus începând din 1987.

Parteneri

Proiectele noastre

Training Courses & Youth Exchanges & Small-scale Partnerships

heART
The Art of you(th)r life
Play it, Do it!
Not in My Name!
Gender Up!
#digitism

Ce au spus studenții noștri

That was one of the biggest experiences of my life. After returning home I noticed how much I changed the way I think and accept things. I became more confident and responsible. Also this project gave me wonderful friends. We made a family. Thank youuuu so much for that opportunity
Marianna Asrumyan
From Armenia
I made new friends and we shared our feelings. We learned to understand and listen each other's without interrupt. I can't forget the care provided by the organizers. They were very friendly and kind.​
Shalala Alikhanova
From Azerbaijan
That was my first Erasmus+, but I’m sure that was the best and unforgettable!​
Niko
From Armenia
It was amazing and nice experience for me, and for our all team members. I met nice people there and was hard to say goodbye. In Odorhei, the people are so polite and friendly to foreigners.
Hasan
From Azerbaijan

Top 10 sfaturi pentru experiența Erasmus

Nu are niciun rost să pleci la o experiență de studiu în străinătate dacă nu te interesează locul în care te afli. Trebuie să fii pasionat și entuziasmat de destinația de studiu, iar pentru a avea acest entuziasm, trebuie să fii organizat și să știi exact în ce te bagi. Nu mergeți întotdeauna nici pentru alegerea evidentă. Este foarte ușor să te complaci pur și simplu în aceleași școli la care au fost și prietenii sau familia ta. Mergeți unde vreți să mergeți și, cu cât este mai diferit, cu atât veți avea de obicei o experiență mai bună. De asemenea, este important să rețineți că, doar pentru că nu vorbiți limba locală, nu înseamnă că nu puteți merge la acea școală. Cele mai multe dintre aceste programe vă permit să studiați limba locală la sosire, așa că acest lucru nu ar trebui să fie deloc o barieră. Alegeți locul în care doriți cu adevărat să mergeți, nu acolo unde alți oameni cred că ar trebui să mergeți, altfel veți ajunge să trăiți așteptările visului lor.

Nu are niciun rost să plecați în schimbul de vis doar pentru a nu vă putea implica în activități și excursii în timp ce vă aflați acolo. Asigurați-vă că “economisiți” și “bugetați” exact câți bani veți avea nevoie în timpul schimbului. Includeți fiecare mică cheltuială în buget, pe cât posibil, astfel încât să vă faceți o idee exactă despre câți bani veți avea nevoie. Probabil că este o idee bună să vă păstrați și fondurile pentru zborul de întoarcere, deoarece s-ar putea să cheltuiți prea mult în timpul călătoriei și apoi să vă dați seama că nu aveți suficienți bani sau că ați cheltuit banii economisiți pentru zborul de întoarcere. Așadar, fie cumpărați biletul de întoarcere înainte de a pleca, sau fie păstrați banii într-un loc foarte sigur.

Oportunitățile care vă vor apărea în timpul programului de studiu în străinătate sunt uimitoare. Asigurați-vă că profitați la maximum de aceste oportunități. Sunt șanse mari să nu cunoști multe persoane atunci când ajungi la școală, dar dacă te implici în cât mai multe dintre activități, atunci cu siguranță îți vei face rapid noi prieteni buni cu alți studenți. Așadar, ieșiți din zona voastră de siguranță și de protecție și implicați-vă în ofertele care vă sunt prezentate. Ca regulă generală, spuneți “da” la fiecare oportunitate care vă este oferită!

Este politicos să cunoști puțin din limba locală dacă vei fi oaspete în altă țară. Puteți cumpăra o carte de limbă de buzunar sau puteți lua câteva cursuri înainte de a pleca. Alternativ, puteți căuta pe internet sau puteți folosi Google Translate pentru a pune la punct elementele de bază ale unor limbi străine. Dar nu vă stresați prea mult, în timp ce vă aflați în țară, veți învăța cu siguranță mai multe din limbă, în special frazele mai utile.

Încă o dată, aceasta este doar o dovadă de politețe. Veți dori să știți cât mai multe despre locul în care mergeți, astfel încât să puteți profita la maximum de șederea dumneavoastră. Citiți despre stilul de viață al localnicilor, despre afilierile religioase din anumite părți ale țării și despre climatul politic actual și istoria țării. Veți fi făcut să păreți și să vă simțiți extrem de prost dacă nu veți cunoaște elementele de bază ale țării în care vă aflați, așa că acest aspect este destul de important. Faceți cercetări, nu este atât de dificil.

Este foarte probabil, dacă nu chiar sigur, că veți întâlni oameni din toată lumea atunci când plecați la un program de studii în străinătate. S-ar putea să nu vă împrieteniți cu toți, dar fiecare persoană și fiecare cultură trebuie totuși respectate. Este obișnuit ca oamenii să aibă prejudecăți împotriva unei anumite țări sau rase fără niciun motiv, iar în programele de studii în străinătate nu există loc pentru acest tip de prejudecăți. Cel mai bine este să abordați totul cu o tabula rasa și o minte deschisă.

Cercetați care va fi clima în noul oraș în care vă veți stabili. Încercați să acoperiți toate bazele vremii, deoarece este probabil că veți avea o senzație destul de uniformă pentru ambele în timp ce vă aflați acolo. Dacă mergeți într-un loc cunoscut pentru zăpadă, asigurați-vă că luați cu siguranță câteva articole călduroase suplimentare, cum ar fi haine termice și șosete groase de lână. S-ar putea să vă dați seama că este mai ușor și mai ieftin să cumpărați acest tip de articole odată ce vă aflați deja în țară, așa că aflați dacă aceasta este o opțiune mai bună înainte de a vă îndesa în valiză toate jachetele și puloverele pe care le dețineți.

Mai ales după încheierea experienței de studiu în străinătate, este important să vă păstrați prietenii și legăturile pe care vi le-ați făcut în timp ce ați fost în străinătate. Datorită evoluției moderne a metodelor de comunicare, cum ar fi Skype, Facebook și e-mail, nu mai există scuze pentru a nu păstra legătura cu toți prietenii și oamenii minunați pe care îi veți întâlni în timpul schimbului. Cu cât lăsați mai mult timp lipsa de comunicare, cu atât conexiunea voastră va rămâne mai puțin puternică. Așa că depinde de tine să păstrezi vie prietenia.

Cu toate distracțiile și activitățile care însoțesc un program de studii în străinătate, poate fi ușor să uiți de ce te afli acolo: Pentru a studia! Acest lucru ar trebui să fie pe primul loc în cele mai multe cazuri, deoarece nu doriți să picați o unitate de studiu doar pentru a fi nevoiți să o repetați la întoarcerea în țara de origine. În unele ocazii rare, este acceptabil să lipsiți de la un curs sau să rămâneți în urmă cu o lucrare, dacă acest lucru implică participarea la o excursie specială cu școala. Dar nu uitați că va trebui să recuperați lucrările pe care le-ați pierdut în timpul absenței de la clasă.

Nu considerați experiența ca fiind de la sine înțeleasă. Bucurați-vă de ea cât de mult puteți. Acestea sunt călătorii unice în viață, de care vă puteți bucura, în general, doar cât timp sunteți student, așa că profitați la maximum. Nu lăsați lucrurile mărunte să vă deprime, gândiți-vă doar cât de norocoși sunteți să participați la un program de studii în străinătate și cât de frumoase vor fi amintirile pentru tot restul vieții.

Contact Us

Feel free to reach us if you need help!

Székelyudvarhely/Odorheiu Secuiesc, str. Bethlen Gábor, nr. 16, 535600 cod postal,
Harghita county, Romania

erasmus@uiet.eu

+40751426911

Sponsor: