ERASMUS+

Az Erasmus+ és az UIET

Nonformális tanulás

Célunk, hogy nonformális tanulás révén fejlesszük a résztvevők képességeit

Hosszútávú partnerség

A projektjeink során hangsúlyozni fogjuk a határon túli partnerségek fontosságát

Interkulturális sokszínűség

A projektjeinkben különböző kultúrájú partnerek vesznek részt.

Rólunk

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács egy székelyudvarhelyi civil szervezet. A civil szervezet küldetése, hogy a mindennapi élethez, önismereti témákhoz kapcsolódva különböző tevékenységekkel, projektekkel képezze és oktassa a fiatalokat. A kisebbség és a többség kapcsolatát is hangsúlyozzuk különböző multikulturális műsorokkal és az ifjúsági alkalmakon részt vevő önkénteseinkkel. A civil szervezet víziója, hogy megteremtse és megmutassa azokat a lehetőségeket belföldön és külföldön is, amelyekkel a fiatalok foglalkozhatnak a jövőben.

.

ERASMUS+

Facebook group

Erasmus tények

Az Erasmus+ egy Európai Uniós program, amely 26,2 milliárd eurós költségvetéssel támogatja az oktatást, a képzést, az ifjúságot és a sportot Európában. Azonban sokkal többet kell tudni erről az oktatási programról. Íme néhány Erasmus+ tény, amelyről az EU Bizottság szerint kevesen tudnak:

Az Erasmus-programot 1987-ben hozták létre, és az oktatás és képzés területén a legnépszerűbb uniós programok közé tartozik. Az első évben mindössze 3244 hallgató ment külföldre, és a programban csak 11 ország vett részt – Belgium, Dánia, Németország, Görögország, Franciaország, Írország, Hollandia, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és az Egyesült

Az 1987-ben diákcsereprogramként indult program mára nagyobb léptékűvé nőtte ki magát, és több mint 10 millió közvetlen résztvevő életét gazdagította. Jelenleg évente több mint 300 000 diák tanul vagy képzi magát az Erasmus+ program keretében.

A legújabb tanulmányok szerint az Erasmus+ javítja a hallgatók életminőségét és karrierlehetőségeit – mind a külföldi tanulmányaik alatt, mind pedig jóval azok befejezése után. A program bizonyítottan ösztönzi az innovációt és a társadalmi befogadást a felsőoktatásban. Ezenkívül segít a hallgatóknak felfedezni, hogy mit szeretnének csinálni tanulmányaik után – ami boldogabb karriert tesz lehetővé számukra!

Sőt, az Erasmus+ programban végzettek 80 százaléka a diplomaszerzést követő három hónapon belül elhelyezkedik, 72 százalékuk pedig azt állította, hogy az Erasmus+ tapasztalatai segítették őket az első munkahelyük megszerzésében. Az Erasmus+ gyakornokok közel felének állást ajánlottak abban a vállalatban, ahol a képzésüket végezték.

Korábban az Erasmus csak a hallgatói mobilitásra összpontosított. Az Erasmus+ azonban mindenkinek – diákoknak, alkalmazottaknak, gyakornokoknak, tanároknak, önkénteseknek és másoknak egyaránt – kínál lehetőséget. Nem csak Európáról vagy európaiakról van szó – az Erasmus+ segítségével a világ minden tájáról érkező emberek is hozzáférhetnek a lehetőségekhez.

A korábbi Erasmus-hallgatók nagyobb valószínűséggel rendelkeznek transznacionális kapcsolatokkal: A volt Erasmus-hallgatók 33%-ának van más nemzetiségű partnere, szemben azok 13%-ával, akik tanulmányaik alatt itthon maradnak; az Erasmus-hallgatók 27%-a az Erasmus-program ideje alatt ismerkedik meg hosszú távú partnerével. Ennek alapján a Bizottság 2014-ben úgy becsülte, hogy 1987 óta valószínűleg mintegy egymillió gyermek született Erasmus-pároktól.

Partnereink

Saját projektjeink

Tanfolyamok, Ifjúsági Csere programok, kis léptékű partnerségek

heART
The Art of you(th)r life
Play it, Do it!
Not in My Name!
Gender Up!
#digitism

A diákjaink mondták rólunk

That was one of the biggest experiences of my life. After returning home I noticed how much I changed the way I think and accept things. I became more confident and responsible. Also this project gave me wonderful friends. We made a family. Thank youuuu so much for that opportunity
Marianna Asrumyan
From Armenia
I made new friends and we shared our feelings. We learned to understand and listen each other's without interrupt. I can't forget the care provided by the organizers. They were very friendly and kind.​
Shalala Alikhanova
From Azerbaijan
That was my first Erasmus+, but I’m sure that was the best and unforgettable!​
Niko
From Armenia
It was amazing and nice experience for me, and for our all team members. I met nice people there and was hard to say goodbye. In Odorhei, the people are so polite and friendly to foreigners.
Hasan
From Azerbaijan

Top 10 tipp az Erasmus-élményeidhez

Ha nem érdekel, hogy hova mész, akkor nincs is értelme a külföldi tanulmánynak, hiszen szenvedéllyel és izgatottsággal kell lenned a tanulmányi célállomás iránt, és ahhoz, hogy ez az izgalom megtörténjen, szervezettnek kell lenned, és pontosan tudnod kell, mire vállalkozol. A kézenfekvő választás sem mindig a legjobb. Nagyon könnyű önelégültnek lenni, és csak úgy sodródni az árral, odamenni ahová a barátaid vagy a családod is járt. Olyan helyet válassz, ahová te szeretnél menni és az sem baj, ha más, mert annál jobb élményben lesz részed. Azt is fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert nem beszéled a helyi nyelvet, még nem jelenti azt, hogy nem járhatsz oda iskolába. A legtöbb ilyen program lehetővé teszi, hogy a helyi nyelvet már érkezéskor megtanuld, így ez egyáltalán nem jelenthet akadályt. Válaszd azt a helyet, ahová valóban szeretnél menni, nem pedig azt, ahová mások szerint menned kellene, különben az ő álmaik elvárásainak megfelelően fog élni.

Semmi értelme, hogy úgy menj el álmaid csere programjára, hogy ne tudj részt venni az ottani tevékenységekben és kirándulásokban. Győződj meg róla, hogy kellően elég megtakarításod és költségvetésed van a csereprogramra. Minden apró kiadást vegyél bele a költségvetésedbe, amennyire csak lehet, így pontos képet kaphatsz arról, hogy mennyi pénzre lesz szükséged. Valószínűleg jó ötlet, hogy a hazafele tartó repülőútra is tegyél félre pénzt, mert előfordulhat, hogy az utazás során túlköltekezel, és csak azután jössz rá, hogy a hazaútra szánt pénzt is elköltötted már. Tehát vagy vedd meg a retúrjegyet, mielőtt elindulsz, vagy tedd félre a pénzt egy biztonságos helyre.

A külföldi tanulmányi program során elképesztő lehetőségek nyílnak meg előtted. Feltétlenül használd ki ezeket a lehetőségeket. Jó eséllyel nem fogsz sok embert ismerni, amikor először érkezel az iskolába, de ha minél több tevékenységbe bekapcsolódsz, akkor biztos, hogy gyorsan új barátokra teszel szert. Szóval lépj ki a komfortzónádból és kapcsolódj be a neked kínált lehetőségekbe. Szabályszerűen mondj igent minden lehetőségre, amit felajánlanak neked!

Az udvariasság jeleként illik valamelyest ismerni a helyi nyelvet, ha már egy külföldi vendég vagy. Vegyél egy zsebszótárat vagy vegyél részt néhány nyelvórán mielőtt elmész. Alternatívaként keresgélhetsz a neten vagy használhatod a Google Fordítót, hogy finomítsd a nyelvi kifejezésedet. De ne stresszelj túlságosan, amíg az országban vagy, biztosan többet fogsz elsajátítani a nyelvből, különösen a hasznosabb kifejezéseket.

Még egyszer, ez csak udvariasság. A lehető legtöbbet szeretnéd tudni a helyről, ahova utazol, hogy a legtöbbet tudd kihozni belőle. Olvass utána a helyiek életmódjának, az országon belüli vallási hovatartozásnak, történelmének, valamint az ország aktuális politikai légkörének. Rosszul fogod érezni magad, ha nem vagy tisztában az ország alapjaival, ezért ez a lépés nagyon fontos. Kutakodj, meglátod nem is olyan nehéz.

Nagy a valószínűsége, sőt biztos, hogy a világ minden tájáról érkező emberekkel fogsz találkozni, amikor külföldi tanulmányi programon veszel részt. Lehet, hogy nem fogsz mindenkivel összebarátkozni, de minden egyes személynek megvan a maga kultúrája, amelyet tiszteletben kell tartani. Gyakori, hogy az emberek ok nélkül előítéletesek egy bizonyos országgal vagy rasszal szemben, és a külföldi tanulmányi programokon nincs helye az ilyen típusú előítéleteknek.

Nézz utána, hogy milyen az éghajlat az új otthonodban. Próbálj meg minden időjárási lehetőséggel számolni, mivel valószínű, hogy mindkettőből lesz részed. Ha olyan helyre utazol, amely havazásról ismert, mindenképpen vigyél magaddal néhány extra meleg holmit, például thermoruhát és vastag gyapjúzoknit. Lehet, hogy könnyebb és olcsóbb lesz megvenni az ilyen típusú holmikat, ha már az országban vagy, ezért tájékozódj arról is, hogy ez jobb megoldás-e, mielőtt minden kabátot és pulóvert a bőröndödbe gyömöszölsz.

Különösen a külföldi tanulmányok befejezése után fontos, hogy életben tartsd a tengerentúli tanulmányaid során szerzett barátaidat és kapcsolataidat. A modern kommunikációs módszerek fejlődésével, mint például a Skype, a Facebook és az e-mail, nincs mentség arra, hogy ne tartsd a kapcsolatot azokkal a csodálatos emberekkel, akikkel a csereprogram alatt találkoztál. Minél több kommunikációs rést hagysz, annál kevésbé lesznek tartósak a kapcsolataid. Tehát rajtad múlik, hogy életben tartsd a barátságokat.

A külföldi tanulmányi programmal járó sok figyelemelterelés és tevékenység miatt könnyű lehet elfelejteni, hogy valójában miért is vagy ott: Tanulni! A legtöbb esetben még mindig ennek kell az első helyen állnia, mivel nem akarsz megbukni egy tananyagból, hogy aztán hazatérve meg kelljen ismételned azt. Néhány ritka esetben elfogadható, hogy kihagyj egy órát, vagy lemaradj a munkáddal, ha az egy különleges iskolai kirándulással jár, de ne felejtsd el bepótolni a hiányzás miatt elmulasztott munkát.

Ne vedd természetesnek az élményt. Élvezd ki minden percét. Ezek egyszeri utazások, amelyeket általában csak diákkorodban élvezhetsz, ezért hozd ki belőle a legtöbbet. Ne hagyd, hogy az apróságok elkeserítsenek, csak gondolj arra, milyen szerencsés vagy, hogy részt vehetsz egy széleskörű tanulmányi programban, és milyen nagyszerű emlékek maradnak majd az életed hátralévő részében.

Contact Us

Feel free to reach us if you need help!

Székelyudvarhely/Odorheiu Secuiesc, str. Bethlen Gábor, nr. 16, 535600 cod postal,
Harghita county, Romania

erasmus@uiet.eu

+40751426911

Sponsor: